Mászófalépítés facebook
 

Mászófogások

Galéria
A gyógytestnevelési csoportok
 • A gyógytestnevelési csoportbeosztás a gyermekeket két fő szempont szerint rangsorolja.A tartó és mozgató rendszer zavarainak gyógytestnevelési csoportjába és a belgyógyászati és egyéb betegségek gyógytestnevelési csoportjába.

  Az első csoportról megállapíthatjuk hogy elváltozásaik a passzív és aktív mozgatórendszer elemeiben alakulnak ki, míg a második csoportba sorolt tanulóknál az elváltozások domináns részben veleszületett rendellenességek.

  Nagyon fontos kritérium, hogy a mindkét csoportba sorolandó elváltozásokkal rendelkező gyermek gyógytestnevelése speciális szervezési és gyakorlati feladatokat kíván.

  A fent említett tények ismeretében
  megállapíthatjuk, hogy a passzív és aktív mozgatórendszer elváltozásaival rendelkező gyermekek gyógytestnevelésében főleg az izmok és azok funkcióinak javításával érhetünk el minőségbeli változást.

  Tehát az izmok edzésével, erősítésével, nyújtásával, mobilizálásával érhetünk el pozitív eredményt. A vizsgálat szempontjából fontos tudnunk mely izmok funkciójának változtatása a feladatunk, hiszen az eltérő deformitások eltérő izomösszehúzódási igényeket követelnek a rehabilitáció szemszögéből. Az oly sok irodalmi publikációban megjelent elváltozásokhoz hozzárendelt izommunkával kapcsolatos leírásokat felhasználva a funkcionális gimnasztikában alkalmazott felsorolással próbáljuk az elemeket összegyűjteni.

  Tehát a következő izomcsoportokat emelhetjük ki:

  - combtávolító izmok
  - farizomzat
  - hasizomzat (hosszanti, ferde és keresztirányú)
  - oldalsó törzsizomzat
  - hátfeszítő izmok, főként a felső rész(a felsőtest felegyenesítése)
  - széles hátizom
  - rombuszizom
  - trapézizom, főként középső és alsó része (mint alsó lapockarögzítő)
  - a vállöv és vállizület izmai
  - mély nyakhajlító izom

  Az erőedzés fontos alapelvei:

  - izomzat erőegyensúlyának megbomlását kerülni kell, agonista-antagonista izomfeszülések aránya
  - kielégítő edzésinger akkor jön létre, ha az izmok legalább 3-6 másodpercig feszülnek
  - váltogassuk az izometriás és izotóniás gyakorlatokat
  - figyelembe kell venni az izom típusát (pl.: törzs izmainál kerülni a hirtelen mozdulatokat, összehúzódásokat
  - lehetőleg kerüljük a préseléses helyzeteket
  - feszítés után lehetőleg lazítás

  A belgyógyászati és egyéb rendellenességek csoportjába sorolt gyerekek mozgásanyagának kialakítása sokkal bonyolultabb és speciális elemeket tartalmazó feladattára részletesebb.
  Természetesen az „első” csoportra sem szabad mindenféle izomfejlesztéssel kapcsolatos sémát egyöntetűen alkalmazni.
  A belgyógyászati csoportokba sorolt tanulók tünetei, elváltozásaik és azok vizsgálata és ezen eredmények közlése a szakirodalmi gazdagság miatt nem szükségszerű. Azonban más kérdés az, hogy az ide sorolt tanulók gyógytestnevelésében, hogyan alkalmazhatók és milyen sikerrel a műfalmászás elemei.
  A rendellenességek ismereteinek tükrében kijelenthetjük, hogy mint minden sportág a műfalmászás is hordoz olyan elemeket, tartalmaz olyan mozgásformákat, amelyek kontraindikált gyakorlatként nem alkalmazhatóak a különböző elváltozások esetében. Az előzőkben elemzett mozgásfolyamat néhány elemének és néhány deformitás csoport teljes mellőzésének szükségessége vitathatatlan.