Mászófalépítés facebook
 

Mászófogások

Galéria
Pedagógusok, testnevelő tanárok, oktatása, képzése
 • Az iskolai mászó falak képviselik a tökéletes, alternatív testnevelést. Kevés olyan beltéri tevékenység létezik, amely ilyen mértékű kihívást és izgalmat nyújtana, mint egy mászó fal. Mászó falainkat úgy tervezzük, hogy minden képzettségi szinten, szinte minden korosztály számára használható legyen. Minden iskolai mászó falat kiegészítő tartozékokkal szállítjuk. Fontosnak tartjuk, hogy az általunk kivitelezett mászó falak szakszerűen üzemeljenek - ezért képzési rendszerünkben vállaljuk a működtető személyzet elméleti és gyakorlati oktatását, hogy Ön és munkatársai elégedettek legyenek a beruházással.
  A mászó fal felhasználásához egy ingyenes javasolt tantervet dolgoztunk ki, mellyel segíteni szeretnénk a pedagógus kollégák tanórabeli munkáját.A játékos boulderezés és mászás a sokrétű mozgásformákkal különösen a gyermekek fejlődésében tekinthető alapszükségletnek. A fák, a létrák, játszótereken felállított mászókák, a tornatermi berendezések és természetesen a mászófalak is nagyon csábítóak és arra ösztönzik a gyermekeket, hogy felmásszanak rájuk. Ez a sportág a tanár számára vonzó lehetőséget biztosít, hogy az iskolai sport előírt tartalmi elemeit kreatív és a gyermekek számára izgalmas módon tanítsák meg. Az általános iskolai tanterv lényegében azt a feladatot írja elő, hogy a gyermekek egyedi fejlődését a játék és a sport segítségével kell támogatni, valamint hogy biztosítani kell a szociális tapasztalatok lehetőségét, ami a boulderezéssel és a mászással ideálisan megvalósítható: a szellemi és testi fejlődés egyaránt megvalósul. A koordináció, az észlelés, valamint a psziché és a test is fejlődik, és ez a tevékenység szinte minden alapvető mozgásformát lefed. A boulderezés és a mászás minden mozgásszerv izomzatát erősíti, és alapvető mozgási tapasztalatokat nyújt. Ezen kívül az olyan szociális képességek, mint a felelősségvállalás, az együttműködés és a sportszerűség ezen sportágak elemi alkotórészét képezik.A boulderezés és a mászás segítségével megtapasztalhatók és kitolhatók a saját határok, és ezáltal fokozottan elősegítik a valóságnak megfelelő önértékelést, valamint a jobb testpercepciót.A vonzó divatsportok tehát a sokrétű fizikai, pszichikai és szociális követelmények révén átfogó előnyöket biztosítanak, és kiválóan alkalmasak arra, hogy gazdagítsák az általános iskolai sportoktatást.

  Tizenkét érv az iskolai mászófalak mellett

  A mászás nemcsak divatos, hanem egy olyan elfogadott oktatási tevékenység, amely elősegíti a résztvevők fizikai, mentális és szociális fejlődését.
  Az alábbiakban felsorolunk 12 érvet, amely az iskolai traverz falak felállítása mellett szól.

  1. A traverz falon végezhető gyakorlatok szórakoztatóak, izgalmasak és változatosak. A mászás a leggyorsabban fejlődő sport Európában, és széles közönség számára vonzó alternatíva:
  Iskolai testnevelésórák
  Speciális oktatási igényű osztályok
  Iskola utáni/fakultatív programok
  Versenysport programok
  Veszélyeztetett tanulók elérésére alkalmas programok
  Személyzeti fejlesztőprogramok
  Gyermek/szülő programok
  Közösségi szolgáltatások és rekreációs programok
  Tehetségkutató programok
  Nyári táborok programjai

  2. A mászással felfrissíthető a tanterv, az új évezredhez igazodó, új motiváció adható a tanulóknak.

  3. A mászás egy vonzó tevékenység, amely fejleszti az önértékelést, miközben hozzájárul a fizikai erőnlét javításához, a szív és érrendszer egészségéhez, az állóképesség javításához és a koordináció fejlesztéséhez.

  4. A mászás kimozdítja a tanulókat a „komfort zónájukból” a kaland alapú tanulás világába.

  5. A traverz falon végezhető gyakorlatok lehetőséget nyújtanak a következő készségek fejlesztésére:

  Csapatépítés
  Bizalom kiépítése
  Pozitív kockázatvállalás
  Kreatív problémamegoldás
  Előre gondolkodás
  Empátia fejlesztése
  Személyes célok kitűzése

  6. A traverz falon végezhető gyakorlatok fejlesztik az együttműködést (a versengéssel szemben), ösztönzik az iskolai kultúra fejlődését és egy olyan atmoszféra kialakulását, ahol „mindenki nyer” és a siker közös erőfeszítés eredménye.

  7. A traverz falon végezhető gyakorlatok erőteljesen fejlesztik a következő kommunikációs készségeket
  Beszéd
  Odafigyelés
  Tapasztalatok leírása (mászási napló vezetése)

  8. A traverz falon végezhető gyakorlatok serkentik az egyéni vezetői készségek fejlődését. A gyakorlatok olyan vezetői szerepbe helyezik a tanulókat, ahol megtanulhatják, hogy fontos szerepük van a közös siker elérésében.

  9. A traverz falon végezhető gyakorlatok segítik a koncentráció fejlődését.

  10. A traverz falon végezhető gyakorlatok javítják az önbizalmat, a bizalmat, az akaraterőt és a bátorságot.

  11. A traverz falon végezhető gyakorlatok lehetőséget nyújtanak a tanulók számára olyan fontos tulajdonságok csiszolására, mint a türelem, a kitartás és az állhatatosság.

  12. A traverz falon végezhető gyakorlatok a valós életben felmerülő problémák elé állítják a tanulókat, akik így megtanulják a különböző szituációk kezelésének módját.


  A mászás szépsége, hogy mindannyian találunk valamilyen kapcsot hozzá. Gyermekkorunkban mindannyian mászók voltunk, hiszen első lépéseinket bizonyára valamilyen bútorba kapaszkodva tettük meg, majd lépcsőkön tanultuk a járás fortélyait, kamaszkorunkban pedig fára másztunk a kertben. A traverz fal lehetővé teszi a tanulók számára, hogy újra végigéljék a gyermekkorukat, és sikerrel „megmásszák” a 21. század kihívásait.

 • Pedagógusoknak
   
  Pedagógus képzés
  Üzemeltetői oktatás, Kötélbiztosítású mászó falhoz
  Üzemeltetői oktatás,Traverz mászó falhoz
  Bevezetés a falmászás világába
  Mászófal
  Mászófogások, és lépések
  Biztosító eszközök
  Tematikus Szakkönyv, Feladatsorok Gyüjteménye
  Mászófal a Testnevelés Órán
  Közösségépítés
  Akkreditált Pedagógus Képzés