Mászófalépítés facebook
 

Mászófogások

Galéria
Bevezetés a falmászás világába
 • A hetvenes évek közepén új fogalom került be az alpinisták szókincsébe: a sportmászás.
  A sziklamászók új generációja új szemlélettel új feladatot tűzött ki: szabad mászás - tudatosan sportos tényezők és szabályok között.
  Ez óriási impulzust adott a mászásnak, s hihetetlen teljesítménynövekedést idézett elő. A mászók a korábban teljesíthetetlennek hitt szikla utak tömkelegét nyitották meg. Ezek az utak illetve nehézségi fokozatok a kor mászóinak többsége számára elérhetetlenek voltak. Roland Rossi a kor híres mászója is említést tesz olyan „modern sport utakról” melyeket csak szögek és kalapács segítségével lehet legyőzni.

  Ebből adódik a sportmászás első és legfontosabb szabálya a „szabad mászás”.

  Ez azt jelenti, hogy elfogadjuk egy sziklafal adottságait és nehézségeit, és mesterséges segédeszközök nélkül próbálunk továbbjutni, azaz így győzzük le a nehézségi erőt.
  Néhány hegymászó már a századforduló táján sportnak tekintette az extrém alpinizmust. Guido Eugen Lammer „Jungborn” című könyvében leír egy rendszert( Taylor- rendszer) a hegymászók számára, amelyben összefoglalja az előkészítés és edzés alapelveit.
  Az edzések eszközrendszere és eszköztára a tapasztalatok és eredmények javulásának tükrében- a sport fejlődésével párhuzamosan- folyamatosan fejlődik.
  A mászók edzésében először jelennek meg a többnyire egyénileg készített és otthon használt „műfalacskák”. Ezek rendeltetése a mászók edzési eszköztárát olyan eszközökkel bővíteni melyek legjobban imitálják a sziklafalak formakincsét, illetve a legspecifikusabb edzés elősegítését szolgálják. Óriási előnyük- és elterjedésükben valószínűleg ez játszott nagy szerepet-hogy egy kisebb helyiségben is kialakíthatóak, így a mászó edzésének tervezését és kivitelezését az időjárás nem befolyásolja(lehetőség a téli edzésekre).Ezen eszköz kialakulása és elterjedése eredményezte a műfalmászás, mint sport kialakulását. A kezdetben házilag készített néhány négyzetméteres, főként fából készült falakat felváltották a több száz-, sőt ezer négyzet méteres falfelületek, melyek már high-tech anyagokból készültek. Az otthoni mászóműhely sportkomplexumokba költözött és a kezdetben a kondíció fejlesztésére létrehozott műfalakhoz kapcsolódó szórakoztató testmozgás napjainkra világszintű versenysporttá nőtte ki magát.És a cél nem maradt más - mint a mászásoknál általában- a nehézségi erő leküzdése, a test erejével, így biztosítva a mászó vertikális vagy horizontális mozgását a műfalon.