Mászófalépítés facebook
 

Mászófogások

Galéria
Biztosító eszközök
 • A magasban lévő biztonságos mozgáshoz
  nélkülözhetetlen a különböző biztosító eszközök használata, ami egyben a fal biztonságos üzemeltetéséhez is szükséges.
  Feladata a biztonságos leereszkedés illetve a mászótárs leeresztése ezen kívül az esés megtartása, fékezése. Biztosításnál a speciális ún. HMS karabinereket alkalmazzuk a biztosító eszközökhöz. Mely körte alakjánál fogva bizonyult a legjobb biztosító és ereszkedő karabinernek.
  A legősibb ereszkedési technika a testről (Dülfer) való biztosítás volt, napjainkra felváltotta a különböző biztosítási eszközök. Időrendi sorrendben első helyen a már említett HMS karabinerre csomózott ( félszorító nyolcas) kötelet használtak az ereszkedéshez. Használatba vétele háttérbe szorult, mert a súrlódásból adódóan nagyon igénybe veszi az eszközt és magát a kötelet. Ettől, a technikától eltérő, eszköz és kötél kímélőbb módszer a nyolcas formához hasonló ereszkedő eszköz. Ezt az eszközt lehetőség szerint csak ereszkedésre ajánlott használni biztosításra nem.
  Nyolcastól eltérően biztosításra és ereszkedésre is alkalmas eszköz a lapka. Ami napjainkba az egyik legelterjedtebb eszköz. Alakja a malac orrához hasonlítható a legjobban. A kötelet belefűzve használhatjuk ereszkedéshez vagy biztosításhoz egyaránt. Léteznek automata biztosító eszközök (grigri) amit a sportmászásnál előszeretettel használnak. Működése önzáras elven alapszik, mint az autókban működő biztonsági öv mechanikája.A biztosítóeszközök a mászót a leeséstől védik. Ezen eszközök a mászókötél, beülőheveder, kötélrögzítő eszközök és a mászásban résztvevő biztosító társ.

  Fontos kritérium, hogy a biztosítást végző partner ismerje a biztosítás elveit és kritériumait, és ezeket körültekintően alkalmazza.