Mászófalépítés facebook
 

Mászófogások

Galéria
Mászófogások, és lépések
 • A fogások és lépések a tulajdonképpeni feljutás nélkülözhetetlen kellékei úgymond a mászás eszköztárának alapelemei. Hiszen képzeljünk el egy sima függőleges falfelületet – a feljutás lehetetlen lenne ezen elemek nélkül, amelyeknek rendeltetése a karok számára felfüggesztést (kapaszkodást), a lábak számára alátámasztást biztosítani.
  Ezen elemek elhelyezése a falfelületen található és kialakítható lyukakban csavarok segítségével történik. A fogássűrűség így a lyukak számától függ, a variációs lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen és igény szerint változtatható.
  Fontos tisztázni azt a tényt, hogy a feljutás szempontjából az elhagyott fogások később a lépések szerepét töltik be.
  A fogásokat és lépéseket csoportosíthatjuk anyaguk, formájuk, méretük, funkciójuk és variálhatóságuk szempontjából. Anyaguk általában fa, poliészter vagy poliuretán , high-tech anyagok.Formájuk, vagyis alakjuk felsorolása szinte lehetetlen a milliónyi variációs lehetőség miatt, mivel ezeket az elemeket emberi fantázia szüli így a kisautó formájútól a félbevágott körte alakúig minden alakban előfordulnak.
  Méreteik az egy centiméteres átmérőtől a több tíz centi átmérőig terjedhetnek.
  Lehetnek gömbölyűek, hegyesek, érdesek. Peremek, lyukak és repedések funkcióit hordozhatják. Lehetőséget ill. kényszerítő helyzetet teremthetnek azzal, hogy méretükből és formájukból adódóan egy-, vagy több ujjal, esetleg ujjheggyel, vagy egész marokkal lehet őket fogni.Variálhatóságuk abban rejlik, hogy egyrészt nem minden irányból terhelhetőek ugyanazzal az erőkifejtéssel, másrészt a falon történő elhelyezésük különböző nehézségi fokozatokat eredményez, melyeknek kivitelezése mozgástechnikai problémákat tartogat a mászó számára.